Ταξίδι σε επτά πανέμορφες λίμνες της Πελοποννήσου

Τριγυρνάμε στην Πελοπόννησο και γνωρίζουμε τις λίμνες της και τις ομορφιές τους από νομό σε νομό.
Λίμνη Στυμφαλία, νομός Κορινθίας
 
Θα θυμάστε, ίσως, τον έκτο άθλο του Ηρακλή, στον οποίο
αντιμετώπισε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες. Οι όρνιθες αυτές ήταν τα «πουλιά της Στυμφαλίας», ανθρωποφάγα πουλιά τα οποία είχαν καταφύγει στη λίμνη Στυμφαλία της ορεινής Κορινθίας. Η λίμνη αυτή είναι μια από τις λίμνες της Πελοποννήσου και του νομού Κορινθίας, η οποία βρίσκεται υψόμετρο 600 μέτρων ανάμεσα στα όρη Κυλλήνη και Ολίγυρτος, με έκταση 3,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Διατηρεί το νερό της κυρίως τους χειμερινούς μήνες και στα νερά της επιβιώνει το ψάρι Phoxinellus Stymfalicious, ενδημικό της λίμνης, που επιβιώνει ακόμη κι όταν αποξηραίνεται η λίμνη στο παχύ στρώμα λάσπης που δημιουργείται. Η λίμνη ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 και θεωρείται καταφύγιο σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας. Αν σας αρέσει η πεζοπορία, γύρω της θα βρείτε οργανωμένα μονοπάτια για περπάτημα, προκειμένου να θαυμάσετε και να νιώσετε τη φύση.

WWW.WIKIPEDIA.ORG
 
Λίμνη Βουλιαγμένη, νομός Κορινθίας
 
Στο αγαπημένο Λουτράκι, έναν από τους πιο κοντινούς προορισμούς από Αθήνα, και συγκεκριμένα 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης και πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου, βρίσκεται η λίμνη Βουλιαγμένη. Πρόκειται ουσιαστικά για λιμνοθάλασσα, με μέγιστο μήκος 2 χιλιομέτρων, μέγιστο πλάτος 1 χιλιομέτρου και βάθος που δεν ξεπερνά τα 40 μέτρα. Στη λίμνη θα βρείτε και παραλία με άμμο κι αν θέλετε απλώς να απολαύσετε τη θέα της, μπορείτε να καθίσετε σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια που υπάρχουν τριγύρω και να αγναντεύετε τα ήρεμα νερά της. 



WWW.WIKIPEDIA.ORG
 
Λίμνη Δόξα, νομός Κορινθίας
Παραμένουμε στο νομό Κορίνθου, για να θαυμάσουμε τη λίμνη Δόξα, μια τεχνητή λίμνη με βάθος επίσης μέχρι 40 μέτρα, μήκος 1,5 χιλιομέτρου και πλάτος 300 μέτρων, που βρίσκεται σε υψόμετρο 900 μέτρων. Ολοκληρώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και παρά την ομορφιά της, έχει και τα αρνητικά της, αφού έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές κάνοντας ζημιά στις καλλιέργειες των κατοίκων. Λόγω, όμως, του φυσικού κάλλους της γύρω περιοχής, θεωρείται η ομορφότερη λίμνη της Πελοποννήσου. Στο κέντρο της λίμνης, υπάρχει και το εκκλησάκι του Αγ. Φανουρίου, το οποίο «έκλεψε» τη θέση από το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου που βρισκόταν κάποτε εκεί. Κι αν θέλετε να εξερευνήσετε τις γύρω ομορφιές, μην παραλείψετε να περάσετε από το κοντινό, γραφικό χωριό Γκούρα, που αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό της περιοχής και πρωτεύουσα του πρώην Δήμου Φενεού, σε υψόμετρο 950 μέτρων, στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας


 
 el.wikipedia.org



Λίμνη του Μουστού, νομός Αρκαδίας
 
Τη χωρίζουν λίγα χιλιόμετρα από το Άστρος και είναι λίμνη-υδροβιότοπος, που χωρίζει τη Θυρεατική πεδιάδα σε δύο τμήματα, τον κάμπο του Άστρους και τον κάμπο του Αγίου Ανδρέα. Περιλαμβάνει δύο παράλιες λίμνες βάθους 5 μέτρων, την ομώνυμη λίμνη και μία μικρότερη που ονομάζεται Χερονήσι και συνδέεται με τη θάλασσα με δύο τεχνητά κανάλια. Ο υδροβιότοπος της λίμνης είναι εντεταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000, καθώς αποτελεί καταφύγιο για σημαντικό πληθυσμό αποδημητικών πουλιών, ενώ στην παραλία έχουν παρατηρηθεί θαλάσσιες χελώνες Caretta Caretta. Η πεζοπορία ενδείκνυται κι εδώ για τον επισκέπτη, καθώς το φυσικό περιβάλλον και τα γραφικά μονοπάτια τριγύρω είναι τέτοια που αξίζουν τον κόπο να περιηγηθεί κανείς. Κι όταν καλοκαιριάζει, το μπάνιο στη λίμνη με τα ιαματικά νερά είναι η ιδανική επιλογή.

 
Λίμνη Τσιβλού, νομός Αχαΐας
 
Μια καταστροφική κατολίσθηση που συνέβη στις 24 Μαρτίου 1913 και έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη, ήταν αρκετή για να οδηγήσει στη δημιουργία της λίμνης Τσιβλού στο όρος Χελμός, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Ονομάστηκε έτσι από το χωριό Τσιβλός και αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο με πολλά είδη χλωρίδας και πανίδας. Το βάθος της φτάνει τα 80 μέτρα, ενώ η επιφάνειά της καλύπτει 200 στρέμματα. Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται ανάμεσα στη φύση και αποτελεί επίσης δημοφιλή προορισμό αναψυχής και περιπάτου, ενώ πολλοί επιλέγουν να την εξερευνήσουν με το ποδήλατο, με τα πόδια ή κάνοντας κωπηλασία. 



WWW.WIKIPEDIA.ORG
 
Πολυλίμνιο, νομός Μεσσηνίας
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη, το Πολυλίμνιο, κοντά στο χωριό Χαραυγή και 32 χιλιόμετρα από την πόλη της Καλαμάτας, είναι για αυτούς που δεν αρκούνται στα συνηθισμένα. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα από πολλές λίμνες που λόγω του ανώμαλου εδάφους δημιουργούν λίμνες και καταρράκτες, σε ένα μαγευτικό θέαμα. Εκεί δεν θα βρείτε ούτε 1, ούτε 2, αλλά 15 μικρές λίμνες, πολλούς μικρούς καταρράκτες και φυσικά κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά. Η βλάστηση της περιοχής είναι πυκνή και οι εικόνες που θα γεμίσουν τη φωτογραφική σας σας εγγυόμαστε ότι θα μοιάζουν με παραμύθι. 



 
 el.wikipedia.org


Λίμνη Τάκα, νομός Αρκαδίας
 
Απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Τρίπολη και θα τη συναντήσετε στο οροπέδιο της Τεγέας, σε υψόμετρο 650 μέτρων. Βρίσκεται ανάμεσα στους σημαντικούς υδροβιότοπους της Πελοποννήσου, αφού φιλοξενεί πολλά πτηνά και ψάρια. Τα καλοκαίρια αποστραγγίζεται τελείως και αρχίζει να γεμίζει ξανά το φθινόπωρο με βρόχινα νερά, αλλά και νερά ρεμάτων που καταλήγουν στην λίμνη, ώσπου φτάνει σε πληρότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για να έχετε την ομορφότερη θέα της λίμνης και να απολαύσετε την περιοχή, η οποία επίσης εντάσσεται στο Natura 2000, ανεβείτε στο χωριό Κάνδαλος στα ορεινά της.


Click@Life
9/1/2018
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.