Διάφορες συνταγές για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Προτάσεις για να προγραµµατίσετε τα μαγειρέματα των γιορτών. Συνταγιές για όλα τα γούστα και χωρίς ιδιαίτερα έξοδα με ιδέες από την παράδοση, αλλά και τη σύγχρονη μαγειρική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που, παρά τις δυσκολίες  και την κρίση, θα τα καταφέρουμε με κάποιο τρόπο, να του δώσουμε εορταστική όψη και να περάσουμε καλά με συγγενείς και φίλους.


Μυρωδάτο ψητό, χοιρινό, γαλοπούλα, ή ό,τι άλλο επιθυμείτε, σαλάτες εποχής, πίττες παραδοσιακές και καλό κρασί. 

Αυτά και ένα Χριστόψωμο είναι ό,τι καλύτερο, δεν νομίζετε;


 http://www.syntagesmekefi.gr/wp-content/uploads/2014/12/galopoula-me-gemisi_olivemagazine.gr_.jpg

Γαλοπούλα γεμιστή

 Μερίδες : 12
Χρόνος προετοιμασίας : 30m
Χρόνος ψησίματος : 4:30 h
Έτοιμο σε : 5:0 h
Χρόνος αναμονής : 2 μέρες

Υλικά συνταγής

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά περίπου
μουστάρδα
λίγο αλεύρι
ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρασί
αλάτι
πιπέρι

Για τη γέμιση

250γρ. κιμά χοιρινό
250γρ. κιμά μοσχαρίσιο
200γρ. συκωτάκια (φρέσκα ή κατεψυγμένα από γαλοπούλα ή κότα) κομμένα σε κύβους
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο
5 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
300γρ. κάστανα (περίπου 10τεμ.) ψημένα (από τον καστανά ή στο μαντέμι από εσάς), σε χοντρά κομμάτια
¾ φλιτζανιού μαύρες σταφίδες
¾ φλιτζανιού μπράντι
1 φλιτζάνι κουκουνάρια καβουρδισμένα
½ φλιτζάνι cranberries αφυδατωμένα
1 ξυνόμηλο σε κύβους
1 κουτ. σούπας πουρέ ντομάτας



Εκτέλεση

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Μουλιάζετε αποβραδίς τις σταφίδες σε ½ φλιτζάνι μπράντι και τις στραγγίζετε. Σοτάρετε τα συκωτάκια για λίγο στο λάδι. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε σε μπολ. Αν τα κάστανα είναι κονσέρβας, τα σοτάρετε ελαφρά με βούτυρο και τα μεταφέρετε σε άλλο μπολ.

Σοτάρετε σε λάδι το κρεμμύδι και προσθέτετε τον κιμά. Ανακατεύετε διαρκώς για μερικά λεπτά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Σβήνετε με το μπράντι που μούλιασαν οι σταφίδες. Προσθέτετε τον πουρέ ντομάτας και λίγο νερό και μαγειρεύετε τον κιμά σε μέτρια φωτιά. Πέντε λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του κιμά, προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι και τα κάστανα και συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να μείνει ο κιμάς με το λάδι του, χωρίς πολλή σάλτσα. Ανακατεύετε το μήλο και τα cranberries.

Για τη γαλοπούλα: Την πλένετε καλά και αφαιρείτε τα νεφρά που είναι κολλημένα στην σπονδυλική στήλη. Την αλείφετε μέσα κι έξω με μουστάρδα και την αφήνετε στο ψυγείο 24 ώρες. Την πασπαλίζετε κατόπιν μέσα κι έξω με αλεύρι και την αφήνετε άλλες 24 ώρες στο ψυγείο.


Την τρίτη ημέρα την αλατοπιπερώνετε, μέσα κι έξω, τη γεμίζετε με τη γέμιση, βάζετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο στο άνοιγμα της κοιλιάς, ώστε να «φυλακίσετε» καλά την γέμιση και την ράβετε. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς.

Τη μεταφέρετε σε λαδωμένο ταψί, την περιχύνετε με λάδι, βάζετε στο ταψί το κρασί και την ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για τόσες ώρες όσα είναι και τα κιλά της γαλοπούλας, σκεπασμένη χαλαρά με αλουμινόχαρτο. Αφαιρείτε κατόπιν το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 170 βαθμούς περιχύνοντας κάθε τόσο με τo ζουμί του ταψιού μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της γαλοπούλας (αυτό ίσως κρατήσει 1½ -2 ώρες).


http://www.syntagesmekefi.gr/wp-content/uploads/2015/03/brizola.jpg

Χοιρινές μπριζόλες στο τηγάνι με μέλι και μουστάρδα
Ηλίας Μαμαλάκης


Ένα απολαυστικό και απλό πιάτο, με μια τριάδα υλικών-χοιρινό, μουστάρδα μέλι που κάνουν πολύ ταιριαστή παρέα. Μπορείτε άνετα να το συνοδεύσετε με μια δροσερή σαλάτα ή με μια τραγανή τηγανιά πατάτες.

Μερίδες : 2
Χρόνος προετοιμασίας : 5m
Χρόνος μαγειρέματος : 25m
Έτοιμο σε : 30m

Υλικά συνταγής

2 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξυσμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
1 κουτ. σούπας μέλι
2-3 κουτ. σούπας μουστάρδα
κρασί λευκό ξηρό

Εκτέλεση

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τη σκελίδα σκόρδο μέχρι να μαραθεί και να βγάλει τα αρώματά της. Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα σας.

Βγάζετε το σκόρδο από το τηγάνι και βάζετε τις μπριζόλες. Μόλις ροδίσουν και από τις 2 πλευρές σβήνετε με το κρασί, τις αλατίζετε και τις αφήνετε να ψηθούν. Περίπου 10 λεπτά πριν ολοκληρώσετε το μαγείρεμα, προσθέτετε το κρεμμύδι, το μέλι και τη μουστάρδα. Μόλις η σάλτσα δέσει , αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρετε τις μπριζόλες σε πιάτα ζεστές με μια δροσερή σαλάτα ή τηγανητές πατάτες.


http://www.syntagesmekefi.gr/wp-content/uploads/2014/11/xirino-kidonia-kastana-ska1-1024x888.jpg


Χριστουγεννιάτικο χοιρινό 
 Δημήτρης Σκαρμούτσος

Το χοιρινό μαρινάρεται πρώτα σε μέλι και κρασί και στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται παρέα με κάστανα, κυδώνια και μήλα. Το αποτέλεσμα; Θεσπέσιο!

Μερίδες : 6
Χρόνος προετοιμασίας : 45m
Χρόνος ψησίματος : 60m
Έτοιμο σε : 1:45 h
Χρόνος αναμονής : 8 ώρες

Υλικά συνταγής

1½ κιλό χοιρινή σπάλα, σε κύβους
½ κιλό κάστανα
 2 κυδώνια μεγάλα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
4 μήλα κόκκινα, σε χοντρές φέτες, με τη φλούδα
2 κρεμμύδια μέτρια, ψιλοκομμένα
χυμό από 1 λεμόνι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. σούπας βούτυρο
1 φλιτζάνι κρασί λευκό
3 κουτ. σούπας μέλι
2 δαφνόφυλλα
1 ξυλάκι κανέλας
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Σε επίπεδο σκεπαστό σκεύος, διαλύετε το λευκό κρασί με μια γεμάτη κουταλιά μέλι. Αλατοπιπερώνετε και βάζετε μέσα το χοιρινό. Το αφήνετε μια νύχτα. Την επόμενη μέρα βάζετε το κρέας σε ένα σουρωτήρι -που από κάτω έχετε τοποθετήσει μια λεκανίτσα- για να στραγγίξει από τη μαρινάδα του. Δεν πετάτε τη μαρινάδα.

Αφού το κρέας στραγγίξει από τα υγρά του, ξεκινάτε το μαγείρεμα: ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο σε φαρδιά κατσαρόλα και σοτάρετε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια. Όταν πάρει χρώμα, ρίχνετε το κρασόμελο της μαρινάδας και λίγο νερό, χαμηλώνετε τη φωτιά, το σκεπάζετε και το μαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό ακόμα.

Στο μεταξύ χαράζετε τα κάστανα, τα ψήνετε στη σχάρα, κι αφού κρυώσουν τα ξεφλουδίζετε.

Βάζετε πάνω από το κρέας τα φρούτα, τα κάστανα, τα δαφνόφυλλα και την κανέλα και τα περιχύνετε με το χυμό από το λεμόνι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και συνεχίζετε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα χωρίς να ανακατέψετε το φαγητό. Μόλις η σάλτσα του δέσει, κατεβάζετε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρετε.


http://cooktime.gr/cache/11/11b60fcfc50eca91b7feeb53ea0b2181.jpg

Χοιρινό με κυδώνια και δαμάσκηνα

Υλικά

1 ½ κιλό χοιρινό
1 ½ κιλό κυδώνια (ή βερίκοκα) σε μέτρια κομμάτια
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 ντομάτες τριμμένες
1 φλ. λάδι
1 κ. σ. ζάχαρη
δαμάσκηνα αποξηραμένα
γαρύφαλλο
πιπέρι κόκκινο
πιπέρι - αλάτι
μπαχάρι
ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με λίγο λάδι σε μια κατσαρόλα, έπειτα ρίχνουμε το κρέας, ανακατεύουμε λιγάκι το αφήνουμε μέχρι να ασπρίσει και το σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε μπαχάρι, πιπέρι, 3 γαρύφαλλα, αλάτι και λίγο πιπέρι κόκκινο. Το αφήνουμε στην φωτιά για 5' ώσπου να πάρει μια βράση. Στην συνέχεια προσθέτουμε τρία ποτήρια νερό και το αφήνουμε να βράσει για 60'. Στο μεταξύ τηγανίζουμε τα κυδώνια σε σπορέλαιο. Αν τα τηγανίσουμε με την φλούδα προς τα κάτω θα μαραθούν πιο εύκολα. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζουμε σε ένα πιατάκι. Όταν έχει περάσει μια ώρα περίπου, ρίχνουμε μέσα τα κυδώνια, ανακατεύουμε και βάζουμε την σάλτσα ντομάτας και την ζάχαρη. Αφήνουμε για 15' να δέσει η σάλτσα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, περιμένουμε ακόμα 5' και το φαγητό μας είναι έτοιμο.


http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2015-09/snitsel_galopoylas.jpg?itok=1eEUbig1

Σνίτσελ Γαλοπούλας

Στις αγαπημένες επιλογές μικρών και μεγάλων βρίσκεται το πάσης φύσεως σνίτσελ.Εξίσου νόστιμο και πιο υγιεινό γίνεται και στο φούρνο, αλλά τολμάμε να το τηγανίσουμε για να μη χάσουμε ίχνος από τη νοστιμιά του.

5 σνίτσελ γαλοπούλας
1-2 αυγά
1 φλ.του καφέ γάλα
φρυγανιά τριμμένη (γαλέτα)
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο για τηγάνισμα

Πλένουμε καλά τα σνίτσελ και τα στεγνώνουμε.
Σε ένα βαθύ πιάτο χτυπάμε το αυγό μαζί με το γάλα, λίγο αλάτι και πιπέρι.
Σε ένα άλλο πιάτο ρίχνουμε την γαλέτα. Περνάμε το κάθε σνίτσελ από το πιάτο με το αυγό και από τις δυο μεριές να καλυφθεί καλά. Στη συνέχεια περνάμε τα σνίτσελ απο την γαλέτα να καλυφθούν παντού.
Τηγανίζουμε τα σνίτσελ σε καυτό ελαιόλαδο σε χαμηλή όμως φωτιά.
Τα τηγανίζουμε πρώτα από την μια μεριά και μετά από την άλλη, δεν τα γυρίζουμε συνέχεια γιατί θα χαλάσει η κρούστα. Μόνο δυο φορές.

Ελένη Σαμπάνη    Cucina povera topontiki

 http://3.bp.blogspot.com/-uKxeaYsfHxM/VN-XP8ySJWI/AAAAAAAABg0/dr2M8b_PDPk/s1600/unnamed.png

 Πανσέτα χοιρινή γεμιστή με μπέικον, τυρί και λαχανικά

Εύκολο και γιορτινό φαγητό στο φούρνο, για ένα λουκούλλειο τραπέζι!
 
Υλικά

Μια πανσέτα χοιρινή
250 γρ. κεφαλογραβιέρα κομμένη σε λωρίδες
1 ντομάτα κομμένη σε λεπτές φέτες
1 καρότο κομμένο σε λωρίδες
2 πιπεριές κομμένες σε λωρίδες
2 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
10 φέτες μπέικον
Μουστάρδα
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι


Εκτέλεση

Απλώνουμε σε καθαρό πάγκο την πανσέτα.

Την αλατοπιπερώνουμε καλά και την αλείφουμε με μουστάρδα. Κατόπιν στρώνουμε στην επιφάνειά της το μπέικον, το τυρί και όλα τα λαχανικά της γέμισης. Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό δένοντας καλά με σπάγκο.

Βάζουμε αλάτι, πιπέρι και στην εξωτερική πλευρά του ρολού μας, καθώς και λίγη μουστάρδα.

Το βάζουμε σε μια γάστρα, χωρίς το καπάκι της, με ένα ποτήρι νερό και το χυμό του λεμονιού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα, στους 150ο C για 4-5 ώρες.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, θα το γυρίσετε μια φορά για να πάρει χρώμα και η άλλη πλευρά.

Ελένη Σαμπάνη    Cucina povera topontiki


 

 Χοιρινό μπούτι με μέλι και πορτοκάλι

Το χοιρινό, αποτελεί πλέον παράδοση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Όταν μάλιστα, είναι γλασαρισμένο με σάλτσα μουστάρδας και μελιού, το αποτέλεσμα μας αποζημιώνει για το χρόνο που απαιτείται στο ψήσιμο.

Υλικά

3 κιλά χοιρινό μπούτι
Χυμό από 2 πορτοκάλια
Χυμό από 2 λεμόνια
5 σκελίδες σκόρδο
½ φλ. τσ. μέλι
1 κ.σ. μουστάρδα
1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
Λίγο δεντρολίβανο
Πατάτες
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη


Εκτέλεση


Ανακατεύουμε καλά το χυμό των πορτοκαλιών και των λεμονιών, τη μουστάρδα, το μέλι, το δεντρολίβανο, το αλάτι, το πιπέρι και το κρασί.

Βάζουμε το χοιρινό σε μια γάστρα και με ένα μαχαιράκι του ανοίγουμε τρυπούλες σε διάφορα σημεία. Μπήγουμε φετούλες απ’ το σκόρδο και περιχύνουμε όλο το κρέας με το μείγμα των υγρών.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 230ο C για μισή ώρα, χωρίς καπάκι.

Στη συνέχεια, σκεπάζουμε τη γάστρα με λαδόκολλα και αφήνουμε να ψηθεί για μιάμιση ώρα επιπλέον στους 200ο C.

Τέλος, μες στη γάστρα προσθέτουμε και τις πατάτες, στις οποίες έχουμε βάλει ρίγανη, μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι. Ψήνουμε έως ότου ψηθούν και αυτές.

Tip: κατά τη διάρκεια του ψησίματος, κάθε τόσο αλείφουμε το κρέας με τα υγρά του, με τη βοήθεια ενός πινέλου.

  Ελένη Σαμπάνη   Cucina povera topontiki

  

 Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες φούρνου - Media

 Χοιρινές μπριζόλες με πατάτες φούρνου

Ένα τόσο απλό φαγάκι δε χρειάζεται να περιμένει το Κυριακάτικο τραπέζι. Γίνεται στο πι και φι ενώ η μελένια του σαλτσούλα κάνει τη μπριζόλα να λιώνει στο στόμα. Δοκιμάστε το κι εντυπωσιάστε και τους πιο απαιτητικούς κρεατοφάγους!


Υλικά

4 χοιρινές μπριζόλες λαιμού
6 πατάτες κομμένες μακρόστενες
2 κ.γ. μέλι
1 κ.γ. κάρυ
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
½ κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
1 κ.σ.  κοφτή ρίγανη
Χυμό από 1 λεμόνι
6 κ.σ. ελαιόλαδο
5 κ.σ. λάδι ελαφρύ
2 κ.σ. φυτίνη
Αλάτι
Πιπέρι


Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε τις κομμένες πατάτες με τις μπριζόλες.
Ανακατεύουμε σε σέικερ όλα τα υλικά μαζί, εκτός από τη φυτίνη που θα την κρατήσουμε για το τέλος.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα μας και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας.
Αδειάζουμε το φαγητό σε ένα ταψί και βάζουμε κομματάκια φυτίνης σε διάφορα σημεία.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, στις αντιστάσεις για 1 ώρα και 10 λεπτά.
Στα 50 λεπτά όμως, θα γυρίσουμε τις μπριζολίτσες μας για να ροδίσουν καλά και από την άλλη πλευρά.

Ελένη Σαμπάνη   Cucina povera topontiki

 *Cucina povera (ταπεινή κουζίνα) ονομάζουν οι Ιταλοί την κουζίνα που βασίζεται στα ταπεινά αλλά αγνά προϊόντα της γης, μαγειρεμένα με ελαιόλαδο και διάφορα μυρωδικά




http://lh5.ggpht.com/-OrgtmuS6a8U/UMiDqvlO-AI/AAAAAAAAJ28/Mto6oQ208vk/DSC_0013_thumb%25255B10%25255D.jpg?imgmax=800

Χριστόψωμο

Παραδοσιακή Συνταγή Άγια Μετέωρα


Υλικά

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια μαγιά
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.γλ. ζάχαρη
2 κ.σ. γλυκάνισο
3-4 κομματάκια μαστίχα θρυμματισμένη
1/2 κ.γλ. μαχλέπι σκόνη
λίγο σουσάμι
λίγο βούτυρο και αλεύρι για το ταψί μας

Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο με δυο φλιτζάνια νερό και κρατάμε το ζουμί. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη, προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι και σιγά σιγά το νερό του γλυκάνισου. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική, να μην κολλάει στα χέρια. Αν είναι πολύ σφιχτή ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νεράκι ακόμη. Αφήνουμε τη ζύμη μας σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.

Στη συνέχεια βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και το αλευρώνουμε τινάζοντας να φύγει η περισσή ποσότητα. Βάζουμε μέσα τη ζύμη μας και με λιγο ζυμάρι που έχουμε κρατήσει φτιάχνουμε δύο κορδόνια τα οποία τοποθετούμε πάνω στο ψωμί σε σχήμα Σταυρού. Στολίζουμε με καρύδια ή αμύγδαλα, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και βάζουμε να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο σους 180 βαθμούς για μια ώρα.





SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.