Ιεράπετρα: η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης


Η Ιεράπετρα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη του νομού Λασιθίου. Είναι επίσης η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης και η νοτιότερη της Ελλάδας. Βρίσκεται 100 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Ηράκλειο, 242 χιλιόμετρα από τα Χανιά και 36 χιλιόμετρα νότια από τον Άγιο Νικόλαο.


 Ιστορία

 Η ίδρυση της πόλεως χάνεται στα μυθικά χρόνια, όταν την ίδρυσαν οι Κορύβαντες, οι οποίοι ήρθαν στην Ιεράπυτνα από τη Ρόδο (εξ ου και η ονομασία Κάμιρος, η οποία ήταν αρχαία ροδίτικη πόλη). Η πόλη βρίσκεται στη θέση της αρχαίας πόλεως Ιεράπυτνας στη νοτιοανατολική Κρήτη.Παλαιότερες ονομασίες της Ιεράπυτνας ήταν Κύρβα (από τον πρώτο της οικιστή που είχε το ίδιο όνομα), Κάμιρος, Πύτνα (= λόφος) και ήταν μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ιδιαίτερα κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο. Η θέση της αρχαίας Ιεράπυτνας, η οποία καταστράφηκε (πιθανότατα από το σεισμό του 796) ήταν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τη σημερινή πόλη, στη θέση Βιγλιά.

Ονομασία

Η σημερινή ονομασία της πόλης προέρχεται από το επίθετο "ιερός" και τη λέξη πέτρα. Η ονομασία Ιεράπυτνα είναι αρχαιότερη και αναφέρεται στο Στράβωνα (ο οποίος εσφαλμένα την τοποθέτησε πάνω σε λόφο του βουνού Ίδη) τον 1ο αιώνα π.Χ. και στο Στέφανο το Βυζάντιο τον 6ο μ.Χ. αιώνα (στο Λεξικό του, όπου αναφέρει και το εθνικό "Ιεραπύτνιος"). Με την ίδια ονομασία (Ιεράπυτνα, από το ιερά και το πύτνα=λόφος στα πελασγικά) αναφέρεται στον Πλίνιο, τον Πτολεμαίο, το Συνέκδημο του Ιεροκλή και στους καταλόγους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης, η πόλη τοποθετείται στο νότιο τμήμα της Κρήτης, σε κόλπο του Λιβυκού, από τους γεωγράφους Ιερώνυμο και Αρτεμίδωρο. Κατά τον Μεσαίωνα η Ιεράπετρα ονομαζόταν Ιεράπολη ή Ιερά Πόλη (με την ονομασία αυτή αναφέρεται και στον Μπουοντελμόντι, έναν μοναχό από τη Φλωρεντία, στο βιβλίο του Ένας γύρος της Κρήτης το 1415. Ο Έλληνας λόγιος Μιχαήλ Αποστόλης αναφέρει την Ιεράπετρα με το όνομα Ιερά Πύτνα σε επιστολή προς τον μαθητή του Ατραμυτηνό, το 1469. Σε ναυτικό βιβλίο των βυζαντινών χρόνων γίνεται αναφορά στην πόλη με το όνομα Ιερά Πύδνα, με αναφορές στο Σαμώνιον (τον σημερινό Κάβο Σίδερο και στη νησίδα Χρυσή.Σύμφωνα με άλλες παραδόσεις, η πόλη οικοδομήθηκε από τους Σημίτες, τους Φοίνικες, τους Αιγυπτίους και τους Δωριείς

 Προϊστορικά χρόνια

Ελάχιστα είναι γνωστά για την πόλη κατά την περίοδο αυτή. Ωστόσο, είναι η πόλη αναπτύχθηκε με ραγδαίο ρυθμό τόσο οικονομικά (λόγω των εμπορικών συναλλαγών με την Αίγυπτο) όσο και πολιτιστικά. Κατά τους επόμενους αιώνες οι κάτοικοι άρχισαν να ασχολούνται με το εμπόριο, τη βιοτεχνία και την αλιεία.

Αρχαία και ρωμαϊκά χρόνια

Από τον 4ο αιώνα π.Χ. η δωρική πόλη Ιεράπυτνα άρχισε να προβάλλει ως στρατιωτική και οικονομική δύναμη. Σύναψε στενές σχέσεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο με το εξωτερικό (υπόλοιπη Ελλάδα, Μικρά Ασία, Βόρεια Αφρική και σταδιακά εδραιώθηκε ως η μοναδική δύναμη στην Ανατολική Κρήτη, μαζί με την Ίτανο. Μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους η Ιεράπετρα συνέχισε να ακμάζει.

Ρωμαϊκή κατάκτηση

Οι Ρωμαίοι υπέταξαν την Ιεράπυτνα έπειτα από μια πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του Μάρκου Αντώνιου. Στην τελευταία μάχη που δόθηκε στην πόλη το 67 π.Χ. ο στρατηγός Αριστίων ηττήθηκε από τον Κόιντο Μέτελλο. Η σκληρότητα της μάχης και οι δύσκολες συνθήκες για τους Ιεραπύτνιους καταγράφηκαν και από τον ιστορικό Βαλέριο Μάξιμο, ο οποίος ανέφερε ότι οι κάτοικοι αναγκάζονταν να πίνουν τα ούρα τους, εξαιτίας της έλλειψης νερού. ο Αριστίων διέφυγε με το στόλο του, αλλά εξαιτίας της κακοκαιρίας τα πλοία του καταστράφηκαν και ο ίδιος συνελήφθη. Η πόλη τελικά καταστράφηκε από τους Ρωμαίους και λίγο αργότερα ξαναχτίστηκε. Η κατάκτηση της Ιεράπυτνας σήμανε την οριστική υποταγή της Κρήτης στους Ρωμαίους. Η Κρήτη έγινε τότε επαρχία της Ρώμης μαζί με την Κυρηναϊκή και με Ανθύπατο Διοικητή και με έδρα τη Γόρτυνα.

Η νέα Ιεράπυτνα εξελίχθηκε σε ναυτική βάση, με το λιμάνι της να εξυπηρετεί την ευρύτερη περιοχή αλλά και εξαιτίας της γεωγραφικής της θέσης. Συνέπεια αυτών ήταν να αναπτυχθεί πληθυσμιακά, οικονομικά και πολιτιστικά, να επεκταθεί και να καταστεί μία από τις πλουσιότερες κρητικές πόλεις. Εξαιτίας της θέσης και της ανάπτυξής της, η πόλη διατήρησε το δικαίωμα να κόβει δικά της νομίσματα, όπως φαίνεται από τα νομίσματα που βρέθηκαν στην περιοχή και μεταξύ άλλων απεικονίζουν τα κεφάλια του Τιβέριου, του Καλιγούλα και του Αυγούστου. Παράλληλα, την πόλη κοσμούσαν πολλά αγάλματα, λουτρά και έργα τέχνης, μερικά από τα οποία βρέθηκαν και φυλάσσονται σήμερα στο Μουσείο της Ιεράπετρας (Αρχαιολογική Συλλογή).
Σύμφωνα με τον περιηγητή Ονόριο Μπέλιτην Ιεράπυτνα κοσμούσαν δύο θέατρα: το "μικρό" (που φέρεται να βρισκόταν κοντά στη συμβολή των σημερινών οδών Κονδυλάκη και Αυξεντίου) και το "μεγάλο", το οποίο πιθανολογείται ότι βρισκόταν στα Βιγλιά, στα αριστερά του δρόμου προς τη Γρα-Λυγιά.

Βυζαντινή περίοδος

Κατά τα πρώτα βυζαντινά χρόνια (330-824) η Ιεράπετρα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στον κατάλογο του Ιεροκλή (6ος αι.) ήταν έδρα επισκοπής.
Η Ιεράπυτνα καταστράφηκε, σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, από τον μεγάλο σεισμό, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Κρήτη το 796.Οι Σαρακηνοί κουρσάροι λεηλάτησαν την πόλη τον 9ο αιώνα και ολοκλήρωσαν την καταστροφή της.

 

Παλιό λιμάνι


Ενετοκρατία

Μετά την κατάληψη της Κρήτης από τους Γενουάτες, οι Ενετοί κατέλαβαν το νησί το 1212. Κατά την απογραφή πληθυσμού από τον Καστροφύλακα το 1583 η Ιεράπετρα δεν αναφέρεται εκ παραδρομής, αν και γίνεται αναφορά στον πληθυσμό των χωριών της. Ωστόσο στον κατάλογο των ιερέων, αναφέρονται 7 ιερείς στην πόλη. Η Ενετοκρατία διήρκεσε στην Ιεράπετρα από τον 13ο μέχρι τον 17ο αιώνα. Οι Ενετοί την περίοδο εκείνη είχαν διορίσει δικούς τους επισκόπους λατινικής καταγωγής. Η Ιεράπετρα έλαβε την σημερινή της ονομασία σε εκείνη την περίοδο και έπαψε να αποτελεί διοικητικό κέντρο, καθώς το ενδιαφέρον των Ενετών μεταφέρθηκε προς τη Σητεία. Έτσι, οι επαρχίες της Ιεράπετρας και Σητείας συγχωνεύτηκαν σε ένα τεριτόριο, με έδρα τη Σητεία, με σύνορα που ξεκινούσαν από το Καλό Χωριό και έφταναν μέχρι το Μύρτο, ενώ ένα μέρος της σημερινής επαρχίας Ιεράπετρας δυτικά του ποταμού Σαραντάπηχου αποτέλεσε διοικητικό τμήμα της επαρχίας Μπελβεντέρε του τεριτορίου του Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο).

Σύγχρονη πόλη

Η νοτιότερη πόλη της Ευρώπης μαγεύει τον επισκέπτη με τα ιστορικά μνημεία και τις εκτεταμένες παραλίες της. Είναι χτισμένη στη θέση της αρχαίας Iεράπυτνας, μιας από τις σπουδαιότερες πόλεις της Kρήτης. Παλαιότερα ονόματά της ήταν Πύδνα και Kύρβα. Tο 1647 έπεσε στα χέρια των Tούρκων, που, παρά τις υποσχέσεις τους, προέβησαν σε λεηλασίες και καταστροφές. H Iεράπετρα και η γύρω περιοχή παρουσιάζουν οικονομική άνθηση - εκτός από τον τουρισμό, ιδιαίτερα σημαντική συμβολή στην ανάπτυξή τους έχουν οι εκτεταμένες καλλιέργειες πρώιμων κηπευτικών σε θερμοκήπια. Tο κλίμα είναι θαυμάσιο, με μεγάλη ηλιοφάνεια - η θερμοκρασία ακόμη και το χειμώνα είναι σχετικά υψηλή - και χαμηλή βροχόπτωση. Από το λιμάνι της πόλης εκτελούνται τους θερινούς μήνες καθημερινά δρομολόγια για το νησάκι Χρυσή. Η Ιεράπετρα έχει 11.678 κατοίκους. Απέχει 35 χλμ N από τον Άγιο Nικόλαο.

Το Φρούριο Καλές

 Xτίστηκε από τους Ενετούς, πιθανότατα στα πρώτα χρόνια του 13ου αι. Ήταν τετράπλευρο οικοδόμημα με τέσσερις πύργους στις αντίστοιχες γωνίες και εσωτερική αυλή με δεξαμενή. Tα δωμάτια ήταν περιμετρικά απλωμένα κάτω από τις επάλξεις, όπως φαίνεται σε παλαιότερα σχέδια. Oι Tούρκοι - μετά την κατάληψη - έκαναν αρκετές εσωτερικές μεταβολές και προσθήκες. Σήμερα δε σώζεται σχεδόν τίποτα από τις κατασκευές και τα δωμάτια των επάνω ορόφων.


Το Τζαμί

Χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. και φέρει μουσουλμανική επιγραφή στο ανώφλι της εισόδου. Aπέναντί του είναι η αναστηλωμένη μουσουλμανική βρύση.
Φέρμα 

Τα Φέρμα βρίσκονται 10km ανατολικά της Ιεράπετρας και 45km νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου. Είναι ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός που είναι κτισμένος δίπλα στις βραχώδεις ακτές που σχηματίζονται 4km νότια του χωριού Αγίου Ιωάννης. Η τριγύρω περιοχή είναι κατάφυτη με πευκόδασος και πυκνή βλάστηση, όντας μια όαση πρασίνου μέσα στο ξηρό τοπίο της Ανατολικής Κρήτης.
Ως Φέρμα οι κάτοικοι εννοούν την ευρύτερη περιοχή, από τη Κακιά Σκάλα έως και τα Αχλιά, αλλά εμείς εδώ εννοούμε με τις παραλίες που βρίσκονται δίπλα στον οικισμό. Έτσι, κατά μήκος των ακτών της περιοχής σχηματίζονται διάφοροι μικροί κόλποι, ο μεγαλύτερος των οποίων στην περιοχή Λιβάδι είναι γνωστή ως παραλία των Φερμών (οι ντόπιοι των ονομάζουν Ξεροκαμάρα). Δίπλα σε αυτή βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής. Είναι μια όμορφη παραλία με βοτσαλάκι και πεντακάθαρα βαθιά νερά, περιτριγυρισμένη από πυκνή βλάστηση μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο με ψηλά βράχια και απότομους γκρεμούς. Στην παραλία, που δεν είναι οργανωμένη, οδηγεί μονοπάτι που ξεκινάει από τα ξενοδοχεία (μόλις 80-100m), ενώ υπάρχουν πινακίδες.


Η παραλία του Αγίου Ανδρέα


https://ierapetramyguide.files.wordpress.com/2011/08/kakia-skala-overview.jpg
Κακιά Σκάλα

 Παραλίες

Η Ιεράπετρα έχει μερικές από τις ομορφότερες και πιο καθαρές παραλίες στην Κρήτη. Γι' αυτό το λόγο έχει βραβευτεί από την Ένωση Θαλασσίων και Παρακτίων Περιοχών (EUCC), που εδρεύει στο Λέιντεν της Ολλανδίας, με το Διεθνές Βραβείο Υψηλής Ποιότητας παραλιών. Αυτό σημαίνει, ότι η Ιεράπετρα και με διεθνή πλέον αναγνώριση, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τις 50 πιο ελκυστικές περιοχές της Νότιας Ευρώπης.


 https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/fc/da/67/fcda67a02195e873094dcf19515b03d5.jpg
  Ανατολική Παραλία

Η Ανατολική παραλία της Ιεράπετρας είναι η μεγαλύτερη παραλία μέσα στην πόλη, μήκος ενός χιλιομέτρου. Ξεκινάει στο ανοικτό δημοτικό γυμναστήριο και συνεχίζει μέχρι τα βραχάκια, όπου είναι και τα όρια της πόλης. Μετά συνεχίζει η πιο κοντινή παραλία εκτός της πόλης, που αναφέρεται ως παραλία Άγιου Αντρέα, λόγο της ομώνυμης εκκλησίας που βρίσκεται εκεί. Καθ' όλο σχεδόν το μήκος της παραλίας υπάρχει πεζόδρομος πάνω από την αμμουδιά. Ο Άγιος Ανδρέας είναι αμμώδης παραλία, με βραχώδεις ακτογραμμές και προσφέρεται για ελεύθερη κατάδυση.

Νότια Παραλία

Η Νότια παραλία της Ιεράπετρας, είναι μία από τις τρεις παραλίες που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Η παραλία βρίσκεται δίπλα στο φρούριο Καλές. Είναι μια οργανωμένη δημοτική πλαζ με ψιλό βότσαλο. Επίσης, πολύ κοντά στην παραλία, βρίσκονται αρκετές καφετέριες και ταβέρνες.


The famous beach of Agia Fotia in #Ierapetra. | Η διάσημη παραλία της Αγιάς Φωτιάς στην Ιεράπετρα.   (CC-BY-SA 3.0):

Αγία Φωτιά

Η παραλία Αγιά Φωτιά βρίσκεται 13 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας, σε έναν καταπράσινο όρμο. Είναι μία από τις αγαπημένες παραλίες όλων των Κρητικών και έχει, και αυτή, βραβευτεί με Γαλάζια Σημαία από το έτος 2006. Ο οικισμός έχει πάρει το όνομά του από την εκκλησία της Αγίας Φωτεινής που βρίσκεται εδώ.

Έχει ψιλό βοτσαλάκι και ήρεμα, πεντακάθαρα νερά. Είναι μια οργανωμένη παραλία, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, καθώς επίσης υπάρχει beach bar, ταβέρνα και γήπεδο beach volley. Στην παραλία υπάρχουν και όμορφα, μεγάλα αλμυρίκια γι' αυτούς που τους αρέσει να απολαμβάνουν τη φύση. Γύρω από την παραλία υπάρχουν κι άλλες ταβέρνες και κάποια ξενοδοχεία.
Στο ανατολικό τέρμα της παραλίας, υπάρχει μια πηγή στο βράχο που τρέχει πεντακάθαρο γλυκό νερό


Παραλία Αχλιάς

Η παραλία Αχλιά, ή αλλιώς Γαλήνη, βρίσκεται στη δημοτική ενότητα Μακρύ-Γιαλού του Δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου, 51 χλμ νοτιοανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 15 χλμ από την Ιεράπετρα.Στην γύρω περιοχή υπάρχουν τουριστικές υποδομές φιλοξενίας.Η θάλασσα είναι σχεδόν πάντα ήρεμη, καθώς η γεωγραφία της περιοχής με τον φυσικό κόλπο, δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη κυμάτων.

 

Καλαμάκι

Η παραλία Καλαμάκι,γνωστή και ως Καπέλας, βρίσκεται 6 χλμ δυτικά της Ιεράπετρας, κοντά στη Νέα Ανατολή. Πρόκειται για μια ήσυχη παραλία, με ψιλή άμμο και σχετικά ρηχά νερά. Η παραλία είναι γνωστή σε λίγους, κυρίως σε ντόπιους, γιατί την κρύβουν από το δρόμο οι ψηλοί γκρεμοί και τα θερμοκήπια που υπάρχουν τριγύρω της.Το Καλαμάκι είναι χώρος προσέλευσης χελωνών καρέτα-καρέτα.

 

 Κουτσουράς

Ο Κουτσουράς είναι παραθαλάσσιο χωριό του νομού Λασιθίου, ανατολικά της Ιεράπετρας, στο οποίο διαμένουν 818 κάτοικοι με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001. Είναι η έδρα της Δημοτικής ενότητας Μακρύ Γιαλού του δήμου Ιεράπετρας. Η απόστασή του από την πόλη του Αγίου Νικολάου είναι 58 χιλιόμετρα, από την Ιεράπετρα 22 χιλιόμετρα και από τη Σητεία 37. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία (καλλιέργεια πρώιμων κηπευτικών, ελαιοκομία) και δευτερευόντως με τουριστικά επαγγέλματα.

Στον Κουτσουρά μπορεί κανείς να δει το άλσος του Απηγανιά, με υποδομή για φιλοξενία συναυλιών και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων. Από το άλσος ξεκινά ένα φαράγγι, το οποίο έπειτα από διαδρομή μισής ώρας, καταλήγει σε ένα εκκλησάκι. Η παραλία έχει σκούρο σταχτί βότσαλο και είναι βραβευμένη με γαλάζιες σημαίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Sunset in Long beach of #Ierapetra, 2,5kms long. | Δύση Ηλίου στην Μεγάλη Παραλία της Ιεράπετρας .  (CC-BY-SA 3.0):


Λιβάδι

Η παραλία Λιβάδι βρίσκεται στα Φέρμα, 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας. Δίπλα στην παραλία βρίσκονται τα περισσότερα ξενοδοχεία της περιοχής.
Το Λιβάδι είναι ένας μικρός όρμος με βοτσαλάκι και πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά. Είναι ημι-οργανωμένη παραλία με ένα καταπληκτικό τοπίο από πυκνή βλάστηση, ψηλά βράχια και απότομους γκρεμούς.


Μακρυγιαλός

Πριν λίγα χρόνια Μακρύ Γιαλός ονομαζόταν ένας μικρός παραθαλάσσιος οικισμός σε φυσικό όρμο (Λιμανάκι) αποτελούμενο από λίγες αποθήκες κτισμένες στη άκρη της θάλασσας. Σε αυτές οι ντόπιοι κάτοικοι (που εκείνη την εποχή κατοικούσαν στα γύρω βουνά) αποθήκευαν προς εξαγωγή διάφορα προϊόντα όπως λάδι, σουλτανίνα, χαρούπια, σιτηρά και οικόσιτα ζώα, ενώ μέχρι σήμερα παράγεται το ξύγαλο Σητείας (ΠΟΠ). Επίσης τις χρησιμοποιούσαν για τα εισαγόμενα αγαθά, όπως λιπάσματα σιτηρά ξυλεία κλπ. Εκείνο τον καιρό ελάχιστες οικογένειες κατοικούσαν στο χωριό και μερικοί άνδρες διανυκτέρευαν όταν πήγαιναν στο ψάρεμα. Δεν υπήρχαν δρόμοι για τις μεταφορές επειδή το έδαφος είναι πετρώδες. Δεν υπήρχαν ως το τέλος του τελευταίου πολέμου, και μεταξύ του 1950 ως το 1970 οπότε το κράτος άρχισε να κατασκευάζει δρόμους. Η περιοχή ήταν πολύ φτωχή και εκείνη την εποχή ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων μετανάστευσε σε μεγάλες πόλεις, όπως το Ηράκλειο και η Αθήνα. Πολλοί επίσης πήγαν στη Γερμανία και την Αυστραλία για ανεύρεση εργασίας.

Σήμερα Μακρύ Γιαλός ονομάζεται όλη η ευρύτερη περιοχή του τέως Δήμου. Η τουριστική περιοχή Μακρύ Γιαλού απαρτίζεται από τους οικισμούς Μακρύ Γιαλού και Ανάληψης. Έχει κτιστεί κατά μήκος του οδικού άξονα Σητείας - Ιεράπετρας. Η περιοχή οικοδομήθηκε πολύ σύντομα μεταξύ 1980 – 1995. Στη περιοχή έχει κτισθεί ένα μεγάλο ξενοδοχείο και πολλά μικρότερα. Πολλά επίσης ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα είναι διαθέσιμα το καλοκαίρι. Ο πληθυσμός αριθμεί περίπου 1200 κατοίκους που προέρχονται κυρίως από τα χωριά Άγιος Στέφανος και Πεύκοι.

Στην άκρη της θάλασσας εκτείνεται μια αβαθής και αμμώδης παραλία, με νερά που είναι πολύ ζεστά ακόμη και στα τέλη Οκτωβρίου. Στην άκρη αυτής της παραλίας βρίσκεται το μικρό λιμάνι. Άλλες μικρότερες παραλίες είναι του Καλαμοκανιά, της Λαγκούφας, το Διασκάρι και της Λαγκάδας.

Η περιοχή έχει μεγάλη ποικιλία από ταβέρνες, μπαρ, καταστήματα τροφίμων, δώρων, τράπεζα, φαρμακείο, γιατρό, οδοντίατρο κλπ. Κάθε Παρασκευή γίνεται και λαϊκή στη διασταύρωση στο λιμανάκι. Για να έλθει κάποιος εδώ μπορεί να ταξιδέψει με πλοίο στα λιμάνια Σητείας, Αγ. Νικολάου ή Ηρακλείου. Επίσης αεροπορικώς από το αεροδρόμιο Σητείας και το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Επίσης την περιοχή εξυπηρετούν τακτικά δρομολόγια λεωφορείων. Το καλοκαίρι τα τουριστικά γραφεία οργανώνουν εκδρομές στα αρχαιολογικά και φυσιολατρικά μέρη της Κρήτης (Κνωσός, Μουσεία, Σαμαριά, Βάι κλπ.), καθώς επίσης και σε μικρότερα νησιά (Χρυσή, Σπιναλόγκα).Μεγάλη Παραλία Αγίου Ιωάννη

Η μεγάλη παραλία βρίσκεται 5 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεράπετρας κοντά στο χωριό Κουτσουνάρι. Εκτείνεται για 5 χιλιόμετρα γι' αυτό ονομάζεται και Μεγάλη παραλία. Η αξιοποίηση της παραλίας ξεκίνησε μετά το 1970 γι' αυτό και η ανάπτυξή της είναι ήπια.
Το Κουτσουνάρι είναι ένα μικρό παραθαλάσιο χωριό που βρίσκεται 6km ανατολικά της Ιεράπετρας και 48km νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου, κοντά στο γραφικό χωριό Άγιος Ιωάννης.
Είναι κτισμένο μέσα σε ένα καταπράσινο ύψωμα με πολλούς ελαιώνες και πεύκα τριγύρω, μόλις 1km βόρεια των ακτών του Λιβυκού Πελάγους.
Νότια του χωριού απλώνεται η Μεγάλη Παραλία του Αγίου Ιωάννη που έχει μήκος περίπου 5km, όντας μια από τις μεγαλύτερες της Κρήτης. Η ήσυχη αυτή πλατιά παραλία έχει την υπέροχη χοντρή γκριζωπή άμμο της Νότιας Κρήτης, η οποία εναλλάσεται μέσα στη θάλασσα με ψιλή άμμο. Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, καθώς ενώ μέσα στην θάλασσα πατάτε την λεπτή άμμο, μόλις βγείτε έξω τα πόδια σας είναι καθαρά γιατί πατάτε το βοτσαλάκι.

Σε πολλά σημεία υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια, ενώ το μεγάλο της μήκος την κάνει να φαίνεται άδεια. Η παραλία είναι κατά τόπους οργανωμένη, καθώς τριγύρω υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία, ταβέρνες, mini markets και ένα άρτια οργανωμένο κάμπινγκ.
Η αξιοποίηση της Μεγάλης Παραλίας ξεκίνησε μετά το 1970, γι’αυτό και είναι ήπια ανεπτυγμένη.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, εκτός από ένα μικρό κομμάτι της που έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες και μια καντίνα. Το ανατολικό κομμάτι της παραλίας, που βρίσκεται κάτω από γνωστή ταβέρνα, είναι επίσης πολύ οργανωμένο. Σε όλη την υπόλοιπη παραλία, πολλά δέντρα, κυρίως αλμυρίκια, μπορούν να προσφέρουν σκιά στους επισκέπτες της. Σε όλο το μήκος της, η παραλία, έχει ψιλό βοτσαλάκι και σε κάποια σημεία σχετικά ρηχά νερά. Λόγω του μήκους της, η μεγάλη παραλία προσφέρεται για πολλά θαλάσσια σπορ.Αποτελεί μία από της ομορφότερες όλης της Κρήτης, και μαζί με πολλές άλλες είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία.

http://www.mirtini.gr/sites/default/files/images/supersized_slideshow/6-rent-apartments-villa-myrtos-mirtos-ierapetra-crete.jpg

Μύρτος

Το Μύρτος είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται 15 χλμ περίπου δυτικά της Ιεράπετρας. Η κεντρική παραλία στο Μύρτος είναι μία από τις ομορφότερες της περιοχής, με σταχτιά βοτσαλάκια, πεντακάθαρα νερά και είναι προστατευμένη από τους βοριάδες.
Η παραλία στο Μύρτος βρίσκεται μπροστά από τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της περιοχής. Είναι πλήρως οργανωμένη με ομπρέλες, ντους, αποδυτήρια, ναυαγοσώστη, καθώς επίσης διαθέτει και οργανωμένους χώρους για θαλάσσια αθλήματα όπως beach volley. Επίσης, υπάρχει και σχολή ιστιοπλοΐας.
Προχωρώντας δυτικά από την κεντρική παραλία, υπάρχει χώρος κατάλληλος για κατασκήνωση, ενώ ανατολικά υπάρχει παραλία με χοντρά βότσαλα και αλμυρίκια που προσφέρουν σκιά στους λουόμενους.
Παχειά Άμμος

Η παραλία Παχειά Άμμος, βρίσκεται 20 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου και περίπου 10 χλμ από την Ιεράπετρα, μπροστά από το ομώνυμο χωριό .
Πρόκειται για μια παραλία με παχειά άμμο και βότσαλο, η οποία είναι εκτεθειμένη στους ανέμους. Το δυτικό τμήμα της παραλίας, ωστόσο, προστατεύεται από το μώλο του μικρού λιμανιού που βρίσκεται εκεί, οπότε η θάλασσα είναι ήρεμη και καθαρή. Η παραλία, σε αυτό το σημείο, είναι οργανωμένη με ομπρέλες και ξαπλώστρες.


http://www.minivan.gr/photos/tours/chrissi.jpg


 Παραλίες Χρυσής

 Η νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας, στα ανοιχτά του Λυβικού Πελάγους. Είναι μια επίπεδη νησίδα πασίγνωστη για τα τροπικά νερά της που εξαντλούν όλη τη χρωματική παλέτα του γαλάζιου και του πράσινου, το προστατευόμενο δάσος με τους μεγάλους κέδρους juniper και τα χιλιάδες σπασμένα κοχυλάκια που κάνουν την άμμο ροζ. Οι Γεραπετρίτες λατρεύουν το νησί αυτό και το ονομάζουν απλά «Νησί». Λέγεται ότι πριν από χρόνια ο Gianni Agnelli, ο πρόεδρος της Ferrari, ήθελε να αγοράσει το νησί για να το κάνει τουριστικό θέρετρο. Ευτυχώς οι ντόπιοι επαναστάτησαν και το νησί παρέμεινε «ελεύθερο».

Η Χρυσή παίρνει το όνομα της από την κατάξανθη άμμο που έχει καλύψει όλο το νησί και προέρχεται κυρίως από θρύψαλα χιλιάδων κοχυλιών. Το δεύτερο όνομα Γαϊδουρονήσι προέρχεται από το γεγονός ότι παλιά όποιος γάιδαρος γερνούσε στην Ιεράπετρα, οι Ιεραπετρίτες τον έφερναν στο νησί για να πεθάνει.

 

Οι τροπικές παραλίες του νησιού κατακλύζονται καθημερινά από πολλούς επισκέπτες που έρχονται με τα εκδρομικά πλοιάρια που φεύγουν από την Ιεράπετρα το πρωί και επιστρέφουν το απόγευμα. Η Χρυσή έχει ανακηρυχτεί περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και απαγορεύεται αυστηρά η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση. Επίσης, απαγορεύεται η είσοδος στο κεδρόδασος, που έχει οριοθετηθεί με σχοινί, και η συλλογή άμμου και κοχυλιών.

Το πλοιάριο από την Ιεράπετρα θα σας αφήσει μετά από 50’ ταξίδι στη νότια πλευρά του νησιού, όπου υπάρχει και το μοναδικό λιμάνι, στη θέση Βουγιού Μάτι. Εκεί υπάρχει μια ταβέρνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό σας. Δίπλα υπάρχει η Νότια Παραλία, όπου μπορείτε να κάνετε το μπάνιο σας και να ξεκουραστείτε κάτω από τις ομπρέλες. Κατά μήκος των ακτών της Χρυσής υπάρχουν κι άλλοι μικροί κόλποι με άμμο και πέτρες, τις οποίες μπορείτε να ανακαλύψετε μόνοι σας.Η πιο δημοφιλής παραλία βρίσκεται στη βόρεια μεριά του νησιού, όπου μπορείτε να φτάσετε με ολιγόλεπτο περπάτημα από το λιμάνι, διασχίζοντας το υπέροχο κεδρόδασος. Μετά από 5’ θα βρεθείτε στην κύρια παραλία του νησιού, τη Μπελεγρίνα ή αλλιώς Χρυσή Άμμος. Η Μπελεγρίνα είναι γεμάτη σπασμένα κοχυλάκια και τα νερά της είναι καταγάλανα, θυμίζοντας έντονα τις παραλίες της Καραϊβικής. Είναι λίγο οργανωμένη με ομπρέλες και μια καντίνα, όπου μπορείτε να πάρετε ποτά. Τα νερά είναι ρηχά και με μεγάλη διαύγεια.

πηγές
Ierapetra Crete
Cretan beaches
Wikipedia
SHARE

 • dribbble
 • twitter
 • pinterest
 • behance
 • instagram
  Blogger Comment
  Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.