Πόνος στις πατούσες και τη φτέρνα: Πού οφείλεται

Ο πόνος στις πατούσες έχει πολλές αιτίες ανάλογα με το σημείο που εκδηλώνεται, φτέρνα, δάκτυλα, καμάρα πέλμα.
Οι πιο συχνές παθήσεις των κάτω άκρων που εκδηλώνουν πόνο στις πατούσες είναι οι εξής:

Μεταταρσαλγία


Η μεταταρσαλγία είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον πόνο στο κάτω και μπροστά μέρος του ποδιού (περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων οστών). Είναι πιο συνηθισμένη στις μεσήλικες γυναίκες, αλλά και στις γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια.
Η μεταταρσαλγία είναι μια κατάσταση κατά την οποία κάποιο από τα μετατάρσια οστά του ποδιού έχει υποστεί πτώση, δηλαδή το οστό ακουμπάει με μεγαλύτερη πίεση στο έδαφος. Έτσι ανάλογα με το βαθμό ορθοστασίας, το σωματικό βάρος, τον τύπο παπουτσιού που φοράει ο άνθρωπος και τα εδάφη στα οποία κινείται, τα συμπτώματα της μεταταρσαλγίας, δηλαδή ο πόνος σε κάποιο σημείο του ποδιού, θα εμφανιστούν αργά ή γρήγορα.
Συνήθως ο πόνος εντοπίζεται κάτω από τις κεφαλές του 2ου, 3ου, ή 4ου μεταταρσίου οστού. Χαρακτηρίζεται από τους ασθενείς ως βαθύ, σταθερό άλγος με ή χωρίς καυσαλγία (αίσθημα καψίματος).
Άλλες παθήσεις όπως η οστεοχονδρίτιδα ή μικρά κατάγματα από την καταπόνηση των μεταταρσίων, χωρίς να υπάρχει σημαντική κάκωση, μπορούν να δημιουργήσουν πόνο στα μετατάρσια.

Πελματιαία απονευρωσίτιδα

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα αποτελεί μία επώδυνη κατάσταση της πτέρνας και του πέλματος, η οποία αφορά τόσο άτομα σε καθιστική ζωή όσο και ενεργητικά άτομα και προσβάλει συχνότερα γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών.
Ο τραυματισμός, η παρατεταμένη ορθοστασία ή κούραση, το βάδισμα σε ανώμαλο έδαφος, τα καινούρια υποδήματα αλλά και η αύξηση βάρους αποτελούν παράγοντες οι οποίοι ερεθίζουν την πελματιαία απονεύρωση προκαλώντας μικροτραυματισμούς και φλεγμονώδη αντίδραση στην περιοχή με αποτέλεσμα τον επίμονο πόνο.
Οι σφικτοί γαστροκνήμιοι μύες, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή ή χαμηλή καμάρα και ο υπερπρηνισμός του ποδιού συμπεριλαμβάνονται στους προδιαθεσικούς παράγοντες μιας επικείμενης πελματιαίας απονευρωσίτιδας.
Η τυπική συμπτωματολογία περιλαμβάνει έντονο πόνο και ευαισθησία στο πέλμα, στην περιοχή της πτέρνας και κυρίως στο εσωτερικό χείλος του οστού, όπου και προσφύεται η πελματιαία απονεύρωση.
Ο πόνος είναι εντονότερος το πρωί ή μετά από περιόδους παρατεταμένης ακινησίας ενώ μετά από μερικά βήματα μπορεί να σημειωθεί αισθητή υποχώρηση του. Αν η κατάσταση παραμείνει χωρίς θεραπεία, και εφόσον ο πάσχων συνεχίζει τις δραστηριότητες του, συνήθως σημειώνεται επιδείνωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άλλοι λόγοι που μπορεί να προκαλούν πόνο στις πατούσες είναι:

Κότσια
Μια προεξοχή στη βάση του μεγάλου δακτύλου, που μπορεί να φλεγμαίνει. Τα κότσια συχνά αναπτύσσονται σταδιακά από τη χρήση στενών παπουτσιών.

Κάλοι και υπερκερατώσεις

Παχυμένο δέρμα εξαιτίας τριβής ή πίεσης. Οι κάλοι βρίσκονται στο πέλμα ή την πτέρνα. Οι τύλοι βρίσκονται στα δάκτυλα.
-Πελματιαίες μυρμηγκιές – από πίεση στο πέλμα.
-Πλατυποδία
-Παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά συχνά προκαλούν τέτοια προβλήματα. Η γήρανση και το αυξημένο βάρος αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες να έχετε προβλήματα με τα πόδια.
-Το νεύρωμα Morton είναι ένας τύπος πόνου του άκρου ποδός που συνήθως επικεντρώνεται μεταξύ του τρίτου και τέταρτου δακτύλου. Οφείλεται σε πάχυνση και οίδημα των ιστών γύρω από ένα νεύρο στην περιοχή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο πέλμα (και μερικές φορές στα δάκτυλα), ιδιαίτερα όταν φοράτε παπούτσια ή πιέζετε την περιοχή. Σταδιακά ο πόνος επιδεινώνεται με το πέρασμα του χρόνου. Το νεύρωμα του Morton είναι περισσότερο συχνό στις γυναίκες παρά στους άντρες.Πόνος στη φτέρνα: Τι μπορεί να σημαίνει


Ο πόνος στη φτέρνα που δεν σχετίζεται με κάποιο τραυματισμό, είναι το αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενου ή υπερβολικού χτυπήματος της περιοχής.
Συνήθως πρόκειται για πελματιαία απονευρωσίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του πυκνού συνδετικού ιστού στο πέλμα του ποδιού, που προσφύεται στη φτέρνα.
Ο πόνος γίνεται αισθητός στο κάτω μέρος της φτέρνας και είναι χειρότερος το πρωί λόγω της ακαμψίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αιτίες

Οι βασικές αιτίες της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι:
-Παπούτσια με κακή υποστήριξη της καμάρας ή μαλακές σόλες.
-Γρήγορες στροφές που αυξάνουν την πίεση στο πόδι.
-Επαναλαμβανόμενο χτύπημα των ποδιών από τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ιδιαίτερα τρέξιμο σε κατωφέρεια ή ανώμαλες επιφάνειες.
-Πρηνισμός,όταν δηλαδή το εξωτερικό χείλος των ποδιών ακουμπά πρώτα στο έδαφος και στη συνέχεια το υπόλοιπο πέλμα, όταν βαδίζετε ή τρέχετε. Για να μάθετε εάν έχετε πρηνισμό, ελέγξτε τις σόλες των παπουτσιών σας και δείτε εάν είναι φθαρμένες στο εξωτερικό άκρο τους.
Εκτός από την πελματιαία απονευρωσίτιδα, πόνο μπορεί να προκαλεί και η θυλακίτιδα της φτέρνας (φλεγμονή στο πίσω μέρος), η οποία οφείλεται σε σκληρή ή αδέξια προσγείωση στην φτέρνα ή σε πίεση από τα παπούτσια.

Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου τέλος, είναι μία ακόμη αιτία που μπορεί να προκαλεί πόνο. Είναι φλεγμονή του μεγάλου τένοντα που συνδέει το γαστροκνήμιο μυ με την πτέρνα σας.
Αυτή μπορεί να προκληθεί από:
-Τρέξιμο, ιδιαίτερα σε σκληρές επιφάνειες όπως το τσιμέντο.
-Σφίξιμο και έλλειψη ελαστικότητας στους γαστροκνήμιους μύες.
-Παπούτσια με ανεπαρκή υποστήριξη ή απορρόφηση κραδασμών.
-Ξαφνική έσω ή έξω στροφή της πτέρνα όταν ακουμπά στο έδαφος.

Αντιμετώπιση

-Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
-Εφαρμόστε πάγο στην επώδυνη περιοχή. Κάντε το για τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 10 με 15 λεπτά, πιο συχνά τις πρώτες μέρες.
-Δοκιμάστε αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη.
-Να φοράτε παπούτσια με καλή εφαρμογή.
-Χρησιμοποιήστε υποπτέρνια, ειδικά επιθέματα ή ορθοτικά.
-Δείτε έναν φυσικοθεραπευτή για να μάθετε ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης. Αυτές βοηθούν στην αποφυγή της πελματιαίας απονευρωσίτιδας ή της τενοντίτιδας Αχίλλειου από επιστροφή.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό

-Όταν ο πόνος γίνεται χειρότερος παρά τη φροντίδα στο σπίτι.
-Υπάρχει λίγη πρόοδος μετά από 2 με 3 εβδομάδες φροντίδας στο σπίτι.
-Ο πόνος σας είναι ξαφνικός και δυνατός.
-Έχετε ερυθρότητα ή οίδημα στην φτέρνα ή δεν μπορείτε να πατήσετε το πόδι σας.

Onmed.gr
28/2/2015
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.