Το δώρο της όρασης!

Πώς είναι να χάνεις την όρασή σου; Πώς είναι να την κερδίζεις ξανά;

Πολλοί θεωρούμε τις αισθήσεις μας δεδομένες, καταλαβαίνουμε τον κόσμο μέσα από την όραση, την ακοή. Υπάρχουν όμως και συνάνθρωποί μας που δεν έχουν αυτό το
προνόμιο ή, τουλάχιστον, δεν το είχαν μέχρι πρόσφατα. Η Kathy Beitz και ο Mark Cornell όμως ανήκουν στους τυχερούς που μπόρεσαν να νιώσουν, έστω και για λίγο, το θαύμα να μπορούν να ξαναδούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μια νέα τεχνολογία, που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο αν και αρκετά προχωρημένη, επιτρέπει σε ανθρώπους με πολύ αδύναμη όραση να δουν ξανά καθαρά μπροστά τους. Η εταιρεία eSight έχει κατασκευάσει ειδικά γυαλιά που μπορούν να βοηθήσουν ορισμένες κατηγορίες τυφλών. Δεν βρίσκεται ακόμα στο σημείο να βοηθήσει εκείνους που δεν μπορούν να δουν καθόλου, αλλά τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με τις δυνατότητες και την εφευρετικότητά τους.

Για να δει το παιδί της…

Η Kathy Beitz ήταν εκ γενετής νομικά τυφλή. Αυτό σημαίνει ότι ενώ τα μάτια της λειτουργούσαν, αδυνατούσε να ξεχωρίσει μορφές ή χρώματα. Όταν έμεινε έγκυος η μόνη της επιθυμία ήταν να δει το νεογέννητο γιο της και το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα χάρη στα ειδικά γυαλιά που της δάνεισε η eSight. Την πρωτοβουλία πήρε η αδερφή της, Yvonne Felix, η οποία έχει την ίδια πάθηση, αλλά δεν μπόρεσε ποτέ να δει τα παιδιά της όταν γεννήθηκαν, παρά μόνο πολύ αργότερα.
Η Yvonne έχει ιδρύσει μάλιστα έναν οργανισμό, τον Make Blindness History, που σκοπό έχει να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από παρόμοιες παθήσεις. Τα γυαλιά είναι ακόμα ακριβά, περίπου 15.000 δολάρια, και λίγοι άνθρωποι μπορούν να τα αγοράσουν, αλλά με συντονισμένη φιλανθρωπική δράση, αυτό μπορεί να αλλάξει.

Μετά από 20 χρόνια

Εξ αιτίας περιπλοκών μετά από μια σπάνια πάθηση, ο Mark Cornell έχασε την όρασή του πριν από 20 χρόνια. Χάρη στα ειδικά γυαλιά όμως μπόρεσε να δει τα πρόσωπα των αγαπημένων του για πρώτη φορά μετά από τόσο καιρό. Η συγκίνηση ήταν τέτοια που τα μάτια του όχι μόνο έβλεπαν, αλλά δάκρυζαν κιόλας.


Πώς λειτουργεί

Τα γυαλιά eSight λειτουργούν μόνο σε ανθρώπους που έχουν έστω και ένα ελάχιστο ποσοστό της όρασής τους. Η συσκευή περιέχει υψηλής ευκρίνειας κάμερα και οθόνες που παίρνουν σήμα από την κάμερα σε πραγματικό χρόνο. Η ιδιοφυΐα της εφεύρεσης όμως είναι στο γεγονός ότι υπάρχει υπολογιστής που προσαρμόζει το σήμα κατάλληλα για να μπορεί ο ασθενής να βλέπει όσο καλύτερα γίνεται.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι άλλο θα φέρει η τεχνολογία μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό, ειδικά αν τα θαύματα της επιστήμης γίνουν ευρέως διαθέσιμα στο κοινό.esighteyewear.com
ευ news


GOTN
22/2/2015
SHARE

  • dribbble
  • twitter
  • pinterest
  • behance
  • instagram
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

**Το tgotn.blogspot.gr έχει ανοιχτά τα σχόλια για τους αναγνώστες της σελίδας για να μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους για τα θέματα που διαβάζουν. Ωστόσο παρακαλούμε τα σχόλια να μην είναι υβριστικά, να έχουν νόημα, να είναι γραμμένα στην Ελληνική ή την Αγγλική και φυσικά να μην είναι στα greeklish.
**Αυτονόητο είναι το γεγονός ότι τα άρθρα που δημοσιεύονται στο blog δεν αντιπροσωπεύουν πάντα την γνώμη μας.